Nepin ja Martin pennut syntyivät

Mustakallion S-pennut syntyivät yöllä 10.5.2023. Nepin synnytys sujui hyvin. Kaikki 7 pentua (4 urosta ja 3 narttua) olivat elinvoimaisia ja hyvin voivia.  Emä ja pennut voivat hyvin. Kaikki pennut ovat varattuina ja heille on luvassa oikein hyvät metsästävät kodit.

Millin synnytys ja surullinen menetys

Millin synnytys käynnistyi perjantaina 18.11.2022. Avautumisvaihe oli pitkä. Kävimme sunnuntaina aamulla eläinlääkärissä tarkistuksessa kun pentuja ei ollut vieläkään kuulunut. Lääkärissä pentujen sydänäänet kuuluivat hyvin ja kaikki oli kunnossa. Milli sai kalcium-piikin, sillä kalsium-arvon todettiin olevan viitearvon alarajoilla. Meitä rohkaistiin odottamaan vielä maanantai aamuun saakka ja tulemaan sitten takaisin, mikäli pentuja ei vieläkään kuuluisi. Ponnistusvaihe alkoi kuitenkin yöllä ja yön ja aamuyön aikana 3 pentua syntyi. Viimeisimmän syntyneen pennun jälkeen Millin tila heikkeni kuitenkin äkillisesti ja menetimme Millin sekä loput syntymättömät pennut. Otimme Nepin keinoemoksi pennuille ja hän alkoi hoitaa heti pentuja kuten omiaan. Pentuja ruokittiin 3 tunnin välein emonmaidokorvikkeella. Tiistaina aamulla huomasimme, että toinen narttupennuista ei enää imenyt kunnolla ja oli väsyneen oloinen. Huomasimme vatsassa muutaman näppylän ja sieraimesta tuli vähän verta. Nopeasti teimme johtopäätöksen herpesviiruksesta, josta olimme kuulleet huhuja. Syötimme edelleen pentua ja pidimme sitä lämpimänä, mutta se menehtyi iltaan mennessä. Keskiviikkona huomasimme myös toisen narttupennun oireet. Sen virtsan seassa näkyi hieman verta. Heti ymmärsimme, että menetämme myös tämän pennun. Tätäkin narttua yritettiin pitää elossa, mutta torstaina myös sekin menehtyi. Luultavasti pitkittynyt synnytys ja stressi laukaisivat Millillä herpesviiruksen, jonka seurauksena syntymättömiä pentuja menehtyi kohtuun ja tulehdutti kohdun synnytyksen aikana. Meillä oli jäljellä pentulaatikossa enää urospentu. Pelkäsimme sen hengen puolesta kovasti. Se kuitenkin oli vahva ja terhakka poika eikä saanut tartuntaa. Mustakallion Rebel jäi kaikeksi onneksi henkiin ja on todella elinvoimainen ja terve pentu, joka nyt ilahduttaa jo uudessa kodissaan omistajiaan.

Tällaista painajaista ei toivoisi kenellekään kasvattajalle. Toipuminen menetyksestä on vielä kesken, mutta pahin suru on jo selätetty. Kasvattajina olemme toki tietoisia riskeistä, joita synnytykseen liittyy, mutta ei ongelmiin osannut ennalta varautua. Tähän saakka kaikki Mustakallion synnytykset ovat sujuneet ilman ongelmia. Millillä olisi ollut vielä monta hyvää metsästysvuotta jäljellä. Nyt Mustakalliossa elämä jatkuu kolmen koiran kanssa. Alaka tosin on jo melkein 13 -vuotias, joten siitä luopuminen on lähitulevaisuudessa edessä. Millin muistamme ikuisesti sen avoimesta ja iloisesta luonteesta ja loputtomasta tekemisen innosta. Lepää rauhassa Milli. Ikävöimme sinua.

Milli on astutettu

Millin juoksut alkoivat odotetusti juuri ennen metsäkanalinnustuksen aloitusta. Joka syksyiseen reissuumme pohjoisen tuntureille ja vaaroille saatiin lisätoimintaa, kun Milli astutettiin suunnitelmien mukaan 21.9.2022. Astutus sujui mukavasti. Nyt jännityksellä odotellaan seuraavat viikot, onko Milli kantava. Millin ja Paven R-pentuja (Mustakallion Milli & Præstbrogård’s Pope) odotetaan syntyväksi marraskuun loppupuolella viikolla 47.

Pentuvarauksia voidaan vielä ottaa vastaan metsästäviin koteihin.

Luovutusikäiset Q-pennut

Pennut tulivat luovutusikään 3.7.2022. Pentuaika sujui mukavasti ja yllättävän nopeasti. Säät suosivat, joten pennut ulkoilivat paljon 5 viikon iästä lähtien. Niillä oli tuttuun tapaan talomme viereen tehtynä oma aitaus, jossa ne saivat temmeltää. Nämä pennut olivat todella rohkeita ja tasalaatuisia luonteidensa puolesta. Kaikki pennut todettiin eläinlääkärin tarkastuksessa terveiksi eikä mitään huolenaiheita havaittu.

Pennut omistajineen

Qassandra, Sonja ja Jarkko, ESPOO

Qaja ja Harri, KÄRKÖLÄ

Qlara, Mari ja Lasse, HELSINKI

Qookie ja Marko, LAHTI

 

Qeijo ja Mauri, HEINOLA